ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ

Ο καθαρισμός των παπλωμάτων γίνεται κατά περίπτωση σε πλυντήριο με κανονική μηχανική δράση ή σε πλυντήρια με σύστημα wet-cleaning. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πάντα πιστοποιημένα και έχουν συνήθως ως βάση το οξυγόνο.

Τα παπλώματα τα χωρίζουμε στης εξής κατηγορίες:
  • Απλά. Είναι τα παπλώματα με γέμιση από υαλοβάμβακα. Πλένονται στους 35º C με τα στάδια: πέντε λεπτά πρόπλυση, δέκα λεπτά κυρίως πλύση, δύο ξεβγάλματα από πέντε λεπτά και τέλος πέντε λεπτά στάδιο μαλακτικού.
  • Μάλλινες κουβέρτες, μάλλινα παπλώματα, φλοκάτες. Ο καθαρισμός γίνεται στο νερό σε πλυντήριο με σύστημα wet-cleaning και με ειδικά προϊόντα έτσι ώστε αφενός μεν να μη συρρικνώνεται η μάλλινη ίνα και αφετέρου να σταθεροποιείται ο χρωματισμός του.
  • Πούπουλα. Πλένονται στο νερό σε θερμοκρασία μέχρι και 50º C με απορρυπαντικό που έχει αποκλειστικά ως βάση το οξυγόνο. Επιπλέον προσθέτουμε ένα ειδικό προϊόν ώστε το πούπουλο και να διασπάται για να μη στουμπώνει κατά το πλύσιμο αλλά και να μη του επιτρέπει να δημιουργεί κιτρινίλες όταν στεγνώσει. Μετά την διαδικασία του πλυσίματος μπαίνει σε στεγνωτήριο για μία και μισή ώρα αποκτώντας έτσι ένα αφράτο και φουσκωμένο σχήμα.
Η συσκευασία των παπλωμάτων είναι δύο ειδών.
  1. Έχουμε μη αεροστεγή συσκευασία με θερμοκόλληση στην οποία το πάπλωμα ή η κουβέρτα έχει το φυσιολογικό του σχήμα.
  2. Έχουμε μία αεροστεγή συσκευασία σε αποσυμπίεση (κενό αέρος) στην οποία το πάπλωμα ή η κουβέρτα συρρικνώνεται στο ένα τέταρτο του μεγέθους του. Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό ότι το κενό αέρος δεν επηρεάζει το κανονικό σχήμα του παπλώματος καθώς ανεξαρτήτου χρονικού διαστήματος μέσα στο κενό, μόλις εισχωρήσει αέρας τρυπώντας ή ανοίγοντας τη σακούλα το πάπλωμα παίρνει το φυσικό του μέγεθος.

Τα πλεονεκτήματα της μη αεροστεγής συσκευασίας με αποσυμπίεση είναι:

  • Α. Η πολύ μεγάλη εξοικονόμηση χώρου είτε στο κατάστημα, είτε στο σπίτι.
  • Β. Το πάπλωμα παραμένει σε αποστειρωμένη συσκευασία χωρίς να μπορούν να αναπτυχθούν μύκητες, μικρόβια και μούχλα.