Δέρμα:

Το δέρμα αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα ενός ζώου και σχηματίζεται από νεκρά κύτταρα που σκληρύνθηκαν. Με τη βυρσοδεψία μετατρέπεται σε στερεό και ανθεκτικό στη χρήση και στη φθορά. Η ζωική δορά (τομάρι), ασβεστώνεται για να αφαιρεθούν οι τρίχες, καθαρίζεται από την σάρκα και μετά μουσκεύεται σε διαλύματα φυτικών εκχυλισμάτων που περιέχουν τανίνες ή χρωμικά άλατα. Το τέλος της επεξεργασίας του τελειώνει από μηχανική άποψη ανάλογα με την χρήση.
Η αγορά του δερμάτινου αποτελεί μια δύσκολη και απαιτητική επιλογή. Αυτό συμβαίνει γιατί το δερμάτινο παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος όσον αφορά τη συντήρηση και τον καθαρισμό του.
Το δερμάτινο για να πάρει την τελική του μορφή επεξεργάζεται με ειδικά χημικά φινιρίσματος (λάδια) και βάφεται. Η λίπανση και βαφή βοηθά τον βυρσοδέψη να καλύψει τις ατέλειες του δέρματος.
Το αυθεντικό δέρμα πρέπει να έχει όλες εκείνες τις φυσικές ιδιότητες (νεύρα, μαχαιριές, σπυριά, πληγές, κ.τ.λ.) οι οποίες και το ξεχωρίζουν από το τεχνικό – συνθετικό δέρμα (δερματίνη).

Τα δερμάτινα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες :

  • Σουέτ.
  • Γλασέ.

Τα σουέτ είναι ουσιαστικά η εσωτερική πλευρά του δέρματος, κατεργασμένη σε μία ομοιόμορφη χνουδωτή επιφάνεια και χρησιμοποιείται σαν εξωτερική πλευρά του ρούχου.
Σε ένα γλασέ νάπα δερμάτινο η εξωτερική πλευρά του δέρματος χρησιμοποιείται και σαν εξωτερική πλευρά του ρούχου.

Τα σουέτ χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  1. Καστόρ (έχουν εξωτερική χνουδωτή επιφάνεια)
  2. Νομπούκ (έχουν ξυρισμένη ελαφριά χνουδωτή επιφάνεια)
  3. Μουτόν (έχουν στην εσωτερική μεριά γούνα)

Τα δέρματα που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή ενός ρούχου είναι: χοιρινά, αρνιά, γίδια, πρόβατα, μοσχάρια, βόδια, κατσίκια, καμήλα (κυρίως σε τσάντες) και σπανίως αντιλόπη ή τάρανδος. Δέρματα από φίδια χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την κατασκευή αξεσουάρ.
Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν ότι τα δέρματα που προέρχονται από ζώα που ζουν και κινούνται ελεύθερα στη φύση είναι πιο ανθεκτικά και με περισσότερες αντοχές σε σχέση με εκείνα που είναι από ζώα που βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο καθώς αυτά ζουν και μεγαλώνουν σε συνθήκες συνεχούς υγρασίας και έλλειψης κινήσεως.